amazon opinie

Adriana Rozwadowska

Biegły o łamaniu przepisów bhp w Amazonie: Lista uchybień długa. Amazon: Opinie niezgodne z rzeczywistością

Biegły o łamaniu przepisów bhp w Amazonie: Lista uchybień długa. Amazon: Opinie niezgodne z rzeczywistością

Mamy kolejną opinię biegłego sądowego ws. pracy w centrach logistycznych Amazona. Biegły stwierdza, że operator stosuje nieodpowiedni system wynagradzania i ignoruje zdrowie pracowników. Amazon odpowiada: "Opinia biegłego jest pozbawiona podstaw faktycznych".

Znamy opinię biegłego o pracy w Amazonie: "Może powodować urazy psychologiczne i fizyczne"

"Praca w Amazonie nie jest dostosowana do możliwości fizycznych i psychicznych człowieka i pracownika" - pisze biegły w opinii dla sądu. I wymienia: jedno krzesło na odpoczynek dla niemal 500 pracowników, brak toalet, przeciążenie pracą. Amazon zapewnia: - Zawsze działamy zgodnie z prawem pracy.

Amazon wyrzuca za "filmowanie zwłok". Mimo sprzeciwu związku zawodowego

Po śmierci pracownika Amazona Magda Malinowska wykonywała swoje obowiązki jako społeczna inspektorka pracy. Amazon miał jej te działania utrudniać, a potem - mimo sprzeciwu związku zawodowego - wręczyć jej wypowiedzenie za rzekome filmowanie zwłok kolegi. Związki zawodowe w Amazonie mówią o nasilających się represjach.

Pharmena rozszerzyła współpracę z Amazon EU o nowe produkty

Warszawa, 24.04.2020 (ISBnews) - Pharmena rozszerzyła globalną współpracę z Amazon EU w zakresie sprzedaży produktów z portfela spółki na platformie e-commerce Amazon. Oferta Pharmeny na rynku europejskim została rozszerzona o trzy nowe produkty dermokosmetyczne, podała spółka

Amazon wszedł do Polski. "Zaczniecie taniec z diabłem"

Amazon wszedł do Polski. "Zaczniecie taniec z diabłem"

Michał Karbowiak: Jeff Bezos zbudował Amazon zgodnie z zasadą „Dnia 1”, według której każdy dzień działania firmy ma być wypełniony takim samym zaangażowaniem jak pierwszy. Czy wraz z jego odejściem z funkcji dyrektora generalnego (CEO) w III kwartale tego roku rozpocznie się dla

Pharmena rozpoczęła współpracę z Amazon EU w zakresie sprzedaży produktów spółki

Warszawa, 20.11.2019 (ISBnews) - Pharmena rozpoczęła globalną współpracę z Amazon EU w zakresie sprzedaży swoich produktów na platformach e-commerce, podała spółka. Oferta obejmuje 19 produktów rynku i dotyczyć będzie rynku europejskiego. "W

Amerykański Amazon wprowadzi spożywcze marki własne

lub na początku czerwca. Nad nowymi produktami Amazon pracował od kilku lat, zasięgając opinii specjalistów. Marki własne - dobra jakość? Amerykańscy konsumenci niezwykle pozytywnie odebrali wprowadzenie na rynek marek własnych przez znane

Pracownika Amazona poznasz po chorych stopach. W Polsce bunt w magazynach, w Niemczech i Hiszpanii - protesty

Pracownika Amazona poznasz po chorych stopach. W Polsce bunt w magazynach, w Niemczech i Hiszpanii - protesty

- Amazon pozycję lidera zdobył dzięki pracownikom i pracownicom, ale okazje dla klientów finansuje dzięki oszczędnościom na załodze - mówi Jörg Lauenroth-Mago z liczącego w sumie ponad 2 mln członków i członkiń niemieckiego związku zawodowego Ver.di. - Walczymy o szacunek dla naszej

Amazon rekrutuje na święta. 12 tys. miejsc pracy

Amazon rekrutuje na święta. 12 tys. miejsc pracy

W poniedziałek polskie oddziały firmy Amazon rozpoczęły rekrutację 12 tys. pracowników. Amerykański gigant handlu internetowego jak co roku przygotowuje się do najgorętszego sezonu w roku - przedświątecznych zakupów. To wtedy centra logistyczne firmy pracują na najwyższych

Normy w Amazonie nie do spełnienia? Sąd: "Nastawienie pracodawcy wyłącznie na zysk"

Normy w Amazonie nie do spełnienia? Sąd: "Nastawienie pracodawcy wyłącznie na zysk"

"Pozwany [Amazon] wypaczył ideę stosunku pracy, (...), arbitralnie przyznał sobie prawo do zwalniania najmniej wydajnych pracowników tylko dlatego, że ich wyniki są gorsze niż 90 proc. reszty załogi (...). System oceny pracowników z góry zakłada, że zawsze będą tacy, których należy

Ministra rodziny i pracy zleca PIP kontrolę w Amazonie. Po poprzedniej gigant zapłacił... 2 tys. zł mandatu

Ministra rodziny i pracy zleca PIP kontrolę w Amazonie. Po poprzedniej gigant zapłacił... 2 tys. zł mandatu

Ministra Elżbieta Rafalska zwróciła się do Głównego Inspektora Pracy o podjęcie działań kontrolnych w centrach logistycznych firmy Amazon działających w Polsce - podał w poniedziałek resort rodziny, pracy i opieki społecznej. To efekt tekstów "Wyborczej". "W związku z informacjami

Historyczna umowa. 136 krajów zgodziło się wymusić na korporacjach płacenie (wyższych) podatków

Historyczna umowa. 136 krajów zgodziło się wymusić na korporacjach płacenie (wyższych) podatków

niektóre gospodarki, jeśli brały udział w tworzeniu firmom przychodów, ale nie korzystały w postaci pobieranych podatków.  Globalny CIT – kiedy? Podatek wejdzie w życie w 2023 roku. Będą go płacić giganci jak Amazon, Facebook i inne firmy, których globalne przychody będą warte więcej niż 20 mld

Kolejne zakażenia koronawirusem w magazynach Amazona. Poseł: To tykająca bomba epidemiologiczna

Kolejne zakażenia koronawirusem w magazynach Amazona. Poseł: To tykająca bomba epidemiologiczna

Pawlikowicach, Kołbaskowie i Sosnowcu - czytamy w odpowiedzi przysłanej nam przez biuro prasowe firmy Amazon. Koronawirus w Amazonie był już w marcu Pierwszy przypadek zakażenia w Amazonie stwierdzono pod koniec marca w zakładzie Amazona w Pawlikowicach pod Łodzią. Wtedy na kwarantannę wysłano trzy

"Nie jesteśmy antyzwiązkowi, ale..." Wyciekł film Amazona dla menedżerów o tym, jak rozpoznawać zagrożenie związkami zawodowymi

"Nie jesteśmy antyzwiązkowi, ale..." Wyciekł film Amazona dla menedżerów o tym, jak rozpoznawać zagrożenie związkami zawodowymi

, czuł się nękany. Wkrótce miał stracić pracę. Czytaj też: Jak Patryk Jaki wygrał z pracownikami Amazon: Opinie o związkach mogą być ostre, np.: "Związki kłamią!" Film zawiera m.in. informację o tym, że zgodnie z National Labor Relations Act z 1935 roku pracownicy i pracownice w Stanach

Australia do gigantów cyfrowych: dość! Świat dojrzewa do rozprawy z Big Techem

Australia do gigantów cyfrowych: dość! Świat dojrzewa do rozprawy z Big Techem

Facebook kontrolują 70 proc. ruchu w internecie, zgarniając lwią część przychodów z reklam. Technologiczna wielka piątka (tzw. FAAMG – Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google) reprezentuje jedną czwartą kapitalizacji S&P 500, indeksu 500 największych spółek notowanych na nowojorskich parkietach

Zakupy w chińskich e-sklepach? Mogą cię wciągnąć w dropshipping. A tego raczej nie chcesz

Zakupy w chińskich e-sklepach? Mogą cię wciągnąć w dropshipping. A tego raczej nie chcesz

Polsce 2020" (Gemius dla e-Commerce Polska) Polacy, którzy robią zakupy w zagranicznych sklepach internetowych, najczęściej wybierają AliExpress (50 proc.), eBay (18 proc.) i Amazon (16 proc.). Korzystając z oferty zagranicznych e-sklepów, trzeba pamiętać, że i one mogą zastawiać pułapki. Sprawdź

Unia Europejska zdjęła rękawiczki i bierze się do techgigantów

Unia Europejska zdjęła rękawiczki i bierze się do techgigantów

, Amazon czy Twitter. Chodzi przede wszystkim o graczy, z których usług korzysta duża liczba Europejczyków - co najmniej 45 mln (czyli ok. 10 proc. populacji UE). Jednocześnie UE zarysowała nową wizję strategii cyberbezpieczeństwa razem z nową dyrektywą NIS2 o cyberbezpieczeństwie, wzmacniającą już

Triumf PiS. Polska zwyciężyła przed TSUE w sprawie podatku handlowego. Jest legalny

Triumf PiS. Polska zwyciężyła przed TSUE w sprawie podatku handlowego. Jest legalny

, nie czekając na wyrok. Ryzyko, że wyrok będzie niekorzystny dla Polski było jednak niewielkie. Opinia rzecznik generalnej TSUE Juliane Kokott wydana w październiku ubiegłego roku jest korzystna dla rządu PiS. Te opinie zazwyczaj pokrywają się z wyrokami. W świadomości społecznej nowy podatek płaci

TechPoranek. Producent głośników Sonos pozywa Google'a

TechPoranek. Producent głośników Sonos pozywa Google'a

r. Amazon sprzedał 10,5 mln głośników, a Google 6 mln. Sonos w ciągu roku sprzedał 6,1 mln urządzeń. W odpowiedzi Sonos pozwał koncern o naruszenie pięciu patentów - w tym rozwiązania, dzięki któremu można synchronizować ze sobą kilka głośników - i domaga się zakazu sprzedaży głośników, smartfonów

Amazon znów rekrutuje. Praca dla kilku tysięcy ludzi

W centrach dystrybucyjnych Amazon największy ruch jest zawsze w okresie od końca października do świąt Bożego Narodzenia, czyli podczas szału gwiazdkowych zakupów. W zeszłym sezonie w Bielanach Wrocławskich załoga potrafiła przygotować i wysłać ponad pół miliona paczek dziennie

Czytnik TECH. Przeczytaliśmy dla Ciebie [22.01.2018]

Czytnik TECH. Przeczytaliśmy dla Ciebie [22.01.2018]

uwagę skalę działalności Facebooka i jednocześnie uszanować zróżnicowanie i mnogość opinii?" - pytał prof. Rasmus Kleis Nielsen, szef badań w Reuters Institute for the Study of Journalism na Uniwersytecie w Oksfordzie. Rzecznik Facebooka powiedział w BBC , że ranking ocen organizacji medialnych

Technologiczni giganci jednoczą siły w walce przeciwko cyberatakom [CZYTNIK 18.04.2018]

Technologiczni giganci jednoczą siły w walce przeciwko cyberatakom [CZYTNIK 18.04.2018]

inny" - stwierdził. 4. Subskrypcje nie zadziałają w przypadku większości wydawców - uważa Jared Grusd, prezes "Huffington Post". Swoją opinią podzielił się z Digiday. Ale nie chodziło mu o Netflixa, odniósł się do sukcesów, jakie przy subskrypcjach odnosi redakcja "New York Timesa

Pierwszy odzieżowy gigant z Chin, który nie chce chwalić się skalą sukcesu: Shein

Pierwszy odzieżowy gigant z Chin, który nie chce chwalić się skalą sukcesu: Shein

W maju 2021 roku według Bloomberga Shein było najczęściej pobieraną aplikacją do e-zakupów. Marka, której nazwa prawdopodobnie nic jeszcze nie mówi przeważającej większości ludzi na świecie, osiągnęła lepszy wynik niż znany Amazon. Wycena firmy sięga co najmniej 47 mld dolarów, do niedawna stawiano

Światem rządzi GAFA

internecie Google, Amazon, Apple i Facebook decydują o tym, jakie treści możemy oglądać za ich pośrednictwem. Jak to się stało, że oddaliśmy czterem amerykańskim korporacjom tak potężną władzę? Zastanawia się nad tym Scott Galloway, profesor marketingu w nowojorskiej uczelni Stern School of Business, w

Mastercard: Popularność cyfrowych usług wzrosła o połowę w czasie pandemii

online wydaje obecnie więcej pieniędzy niż przed pandemią. 68% z nich korzysta z platform streamingu wideo, takich jak Netflix, HBO Go czy Amazon Prime Video, a 44% przez sieć gra na komputerze. Ponadto 29% uczestniczy w zajęciach fitness online, a 24% wirtualnie ?odwiedza" muzea i inne atrakcje

Amazon - protest pod Poznaniem: "Pracownicy przechodzą 20 km w magazynie"

godzin pracy bez wcześniejszych konsultacji. Amazon w Sadach pod Poznaniem. Inicjatywa zrzesza ok. 300 pracowników Inicjatywa Pracownicza zrzesza ok. 300 pracowników Amazona w Sadach. Związkowcy domagają się podwyżki wynagrodzeń do 16 zł za godzinę

Rewolucja. Zakupy na Amazon.de od dziś zrobisz po polsku!

Amerykański gigant sprzedaży internetowej rocznie na świecie obsługuje około 300 mln klientów. Część z nich to Polacy, którzy jednak do tej pory mogli korzystać ze strony internetowej sklepu tylko w językach obcych. I to mimo że Amazon w naszym kraju

Polska w dorzeczu Amazonu. Zmieni polski handel czy skończy jak eBay?

Już za cztery miesiące mają ruszyć dwa pierwsze centra logistyczne firmy Amazon w Polsce. Gigantyczne hale o powierzchni niemal 100 tys. m kw już dzisiaj można podziwiać w Bielanach Wrocławskich i w podpoznańskich Sadach. Każda z nich da zatrudnienie 2 tys. osób, a w sezonie

Pracownicy: agencja nie zapłaciła nam za pracę w Amazonie. Firma zaprzecza

nieprawdziwe" Agencja Manpower prowadziła dla firmy Amazon rekrutację trzech tysięcy pracowników tymczasowych. Jej przedstawiciele twierdzą, że wszystkim zatrudnionym osobom przekazali wynagrodzenie, które zostało naliczone na podstawie czasu pracy opartego na elektronicznym

Amazon po 20 latach wciąż stawia na rozwój, nie na zyski. Rekordowa strata

księgarnia nosi nazwę Amazon, a w międzyczasie stała się nie tylko elektroniczną platformą sprzedaży książek, ale też gigantycznym, jeśli nie największym na świecie, sklepem internetowym oferującym elektronikę, ubrania, meble, kosmetyki, zabawki, elementy wyposażenia wnętrz i produkty z setek innych

Google, Facebook, Netflix i Amazon walczą o neutralny internet

internetowych będą mogli tworzyć specjalne, szybkie pasy ruchu dla dostawców zawartości, którzy zechcą im za to płacić - tłumaczył Corey Price, wiceprezes PornHub w rozmowie z BBC. PornHub zabiera głos W kampanię zaangażowało się ok. 80 tys. firm i serwisów internetowych, w tym m.in. Google, Facebook, Amazon

Dwa tysiące nowych miejsc pracy pod Poznaniem. W Amazonie

. - Jeśli np. firma będzie poszukiwać pakowaczy, to zaprosimy osoby, które są naszymi klientami i w naszej opinii mogliby pracować na takim stanowisku - tłumaczy Morze. A kogo szuka Amazon? W zamieszczonej na stronie firmy informacji skierowanej do osób, które chciałyby pracować w

Na tym pomyśle Polska może zyskać nawet 4,5 mld dolarów. Ale PiS mówi "nie"

planów OECD, miała ona objąć firmy o skumulowanym przychodzie powyżej 750 mln dolarów - komentuje Błoński. - Sprzeciw zgłosili Amerykanie. Ich zdaniem to zbyt niskie wymagania. W kuluarach pojawiały się opinie, że powinno się objąć nim firmy ze skumulowanym, globalnym przychodem na poziomie aż 20 mld

Allegro pod lupą UOKiK. Faworyzowało własny sklep, a kupujący nie widzieli wszystkich ofert konkurencji

kilka innych krajów prowadzi obecnie podobne postępowania dotyczące podwójnej roli spółki Amazon. - Nie kwestionujemy tego, że Allegro może prowadzić sklep na własnej platformie i konkurować tam z innymi podmiotami. Nie zabraniamy również tworzenia algorytmów sprzedażowych czy zbierania i gromadzenia

Zandberg z Bosakiem nienawidzą Facebooka i Google'a. Każdy ma swoje powody

. (...) Naprawdę nie ma powodu, żeby polskie małe firmy płaciły podatki, a Google, Amazon czy Facebook były traktowane jak święte krowy. Spór o cyfrowe korporacje w końcu wyraźnie wkroczył do polskiego parlamentu. Pojawił się razem z dwiema siłami politycznymi wrogo nastawionymi do firm z Doliny Krzemowej - z

Amazon z rekordami w Sadach pod Poznaniem: 5,5 tys. pracowników

. Gdy całe zamówienie jest skompletowane, trafia do kartonowego pudełka, a następnie na taśmociąg, do potoku tysięcy innych podobnych paczek. Przypomina to rwącą rzekę płynącą szybko w kierunku działu wysyłki. Amazon pod Poznaniem - 1,5 tys. pracowników z rocznym stażem

Amazon w Sadach k. Poznania: Mediacje zerwane. O krok bliżej do strajku

. Jednocześnie deklaruje, że firma jest otwarta na pracowników, tyle że bez pośrednictwa związku zawodowego. - Uważamy, że bezpośredni dialog to najlepszy sposób, aby jak najszybciej reagować na sugestie naszych pracowników. Mimo to szanujemy opinię tych osób, które opowiadają się za innymi formami komunikacji z

Jak nie dać się oszukać na zakupach online?

wśród sprzedających przez internet jest publikowanie pochlebnych opinii na własny temat. Rzetelnym źródłem recenzji są media społecznościowe, sprawdzone agregaty typu opineo.pl, a także zewnętrzne platformy sprzedaży, umożliwiające komentowanie dopiero po potwierdzeniu transakcji, np. Allegro czy Amazon

"Nie jesteśmy cool". Długa droga Microsoftu od Windowsa do konwersacyjnego AI

, wzrosło o 76 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem.  Wciąż jednak to Amazon Web Services ma największy udział w rynku. W 3 kwartale 2018 roku AWS urósł o 46 proc., co przełożyło się na 12 proc. przychodów całego Amazona.  Firma, która nie jest “cool” Microsoft zachwycił

"Australia była walką zastępczą o świat". Dlaczego Facebook porozumiał się z australijskim rządem

innych krajów. Polska też chciała opodatkować gigantów, ale się wycofała, jak w 2019 r. USA pogroziły nam palcem. Teraz rząd zamierza wprowadzić tzw. podatek od reklam, przekonując opinię publiczną, że uderzy on w globalne spółki technologiczne, podczas gdy tak naprawdę jest batem na wolne polskie media

Apple ma wyrzucić aplikację Telegram ze swojego sklepu. Interesujący pozew w USA

na Kapitol. Po tych wydarzeniach Google i Apple usunęły aplikację ze swoich sklepów, a Amazon wypowiedział umowę usług hostingowych. Koniec historii? Nic z tego. Kilka dni temu niewielka organizacja non-profit o nazwie Coalition for a Safer Web, kierowana przez Marca Ginsberga, byłego ambasadora

TechPoranek. Czy to początek chińsko-amerykańskiej wojny technologicznej?

blokady handlowej Huawei dołączą kolejni amerykańscy dostawcy tej firmy: Intel, Qualcomm, Xilinx oraz Broadcom. Według tej agencji pracownicy tych firm otrzymali informację o konieczności czasowego wstrzymania dostaw dla Huawei - aż do czasu kolejnych decyzji. Opinie analityków z całego świata na temat

Jaki sprzęt zabrać na wakacje? Czyli o tym, co najchętniej wybierali kupujący

Paperwhite 3,1 % PocketBook 624 Basic Touch 2,1 % Amazon Kindle 5 WiFi Przekątna ekranu: 6 cali Pojemność: 2 GB E-ink 77 opinii Sony PRS-T3 Przekątna ekranu: 6 cali Pojemność: 2 GB E-ink 0 opinii

Internetowe zakupy Polaków: AliExpress popularniejszy niż eBay i Amazon

decyzję o wyborze sklepu wpływają opinię innych internautów. Brak bariery językowej pozwala więc łatwiej ocenić, czy warto skorzystać z oferty, czy też trzeba szukać produktu gdzie indziej. Zdaniem Skorupskiej dużo wolniej na trendy reagują polscy przedsiębiorcy. – Wprawdzie mamy na rodzimym rynku

"NYT": Pracownicy Amazona doprowadzani do granic wytrzymałości. Bezos: To nieistniejącą rzeczywistość

"Amazon przeprowadza eksperyment. Stosując bazy danych i narzędzia psychologiczne, sprawdza, do czego jeszcze można skłonić białe kołnierzyki [pracowników biurowych], przesuwając granice tego, co akceptowalne w pracy" - napisał w sobotę "NYT"

Premier na wojnie z "medialnym oligopolem"? Nie! To wojna z niezależnymi mediami

od działalności platform cyfrowych typu Amazon, Apple, Google, Facebook – w różnych formach wprowadziło 26 krajów. Podatek od platform cyfrowych obowiązuje w: Austrii, Francji, Hiszpanii, Turcji, Wielkiej Brytanii i we Włoszech. W pozostałych badanych krajach obowiązują różne formy

Amazon zapłaci fortunę za nowy program twórców "Top Gear". Clarkson, Hammond i May zarobią 250 mln dolarów

, będzie nadawany w Amazon Prime - serwisie streamingowym. Za dostęp do niego trzeba zapłacić 79 funtów rocznie. Dla porównania serwis Netflix za dwa sezony "House of Cards" zapłacił 100 milionów dolarów. Nowy program "Z wielkim

Pracownicy poznańskiego Amazona założyli związek zawodowy. "To wcale nie jest obóz pracy"

Trzy miesiące temu pod Poznaniem Amazon uruchomił pierwsze w Polsce centrum logistyczne. Kolejne dwa otwarto krótko potem we Wrocławiu. To stąd wysyłane są miliony paczek do klientów Amazona z krajów Europy Zachodniej (na razie firma nie weszła na polski rynek

CD Projekt miał 52,43 mln zł zysku netto, 61,3 mln zł EBIT w I poł. 2018 r.

oraz zewnętrznych platform takich jak Steam, PlayStation Store, Xbox Games Store, Origin, Amazon, Humble Bundle czy App Store" - czytamy w raporcie. "W pierwszej połowie tego roku nie przewidywaliśmy premier nowych produktów, stąd największy wpływ na przychody i

PiS przez podatki buduje układ i nowe elity. Karze niepokornych i zachęca do kolaboracji

zazwyczaj jako jedna spółka. Podatek więc zapłacą. Będą mniej konkurencyjne. Stracą część rynku. To nie koniec. Do Polski wchodzi właśnie światowy gigant Amazon. On również nie zapłaci podatku handlowego. Dlaczego? Ta danina nie dotyczy sprzedaży internetowej. Nie dotyczy, bo nie może dotyczyć, zabrania

Podatek od reklam. PiS pod pozorem "opodatkowania cyfrowych gigantów" bije w niezależne media

cyfrowy  Cyfrowe korporacje, takie jak Google, Facebook czy Amazon, w ostatnim roku jeszcze urosły i wzbogaciły się dzięki pandemii. Zdaniem wielu ekspertów ich opodatkowanie dla wsparcia publicznej służby zdrowia i gospodarki w kryzysie ma głęboki sens. Ale projektowany przez rząd podatek od reklam

Tygodniowy przegląd informacji ISBtech z sektora TMT

klient banku w Polsce robi zakupy przez internet (45%) - to o 5 pkt proc. więcej niż przed rokiem, wynika z badania opinii przeprowadzonego przez TNS Kantar na zlecenie KIR i Związku Banków Polskich. Odsetek klientów kupujących w sieci wynosił 40% w 2018 r. a w 2017 roku 33%. Coraz rzadziej za zakupy w

W podpoznańskim Amazonie się zbuntowali. Czy będzie strajk?

godzinie pracy nie przeszedł jednak niezauważony. Amazon w stosunku do kilku osób zaczął prowadzić postępowanie wyjaśniające. Nie spodobało się to "Inicjatywie Pracowniczej". "Reakcją pracodawcy są represje. W kolejnych dniach przeprowadzono szereg rozmów

Instytut Libertatis: Im mniej państwo o nas wie, tym większe cyberbezpieczeństwo

gromadzonych o obywatelach. Ci pierwsi zasłaniają się troską o bezpieczeństwo kraju, ci drudzy ? chęcią dostarczania lepszych produktów i usług konsumentom. W rezultacie zarówno służby państwowe, jak i główni aktorzy światowego Internetu, tzw. GAFA (skrót od Google, Amazon, Facebook, Apple) wiedzą o nas więcej

Polexit. Przepis na gospodarczą katastrofę

atrakcyjność prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce firmy najwyżej oceniają członkostwo w Unii Europejskiej (93,3 proc. pozytywnych opinii). AHK Polska wysoko ocenia również kwalifikacje polskich pracowników oraz jakość i dostępność lokalnych dostawców. Jednak, zdaniem Gutheila, istnieją również

Od algorytmów do sztucznej inteligencji. Trendy w reklamie i marketingu w 2018 roku

kolejny rok. Badacze przedstawili opinie ośmiu ekspertów. Część z nich twierdzi, że milenialsi i pokolenie Z oczekują od cyfrowych mediów spójnych opowieści o markach. - Odbiór tych opowieści w niczym nie przypomina oglądania telewizji i czytania czasopism przez poprzednie pokolenia. Użytkowanie mediów

JLL: Rynek magazynowy ma szansę na kolejny rekord w 2017 r.

przygotowane - z planem zagospodarowania i dojazdem" - wyjaśnił. Coraz większe znaczenie ma też dostępność siły roboczej. W dotychczasowych wiodących regionach dla gospodarki magazynowej (np. aglomeracje wrocławska, poznańska, warszawska) w opinii Olszewskiego brakuje ludzi do

Janusz Filipiak: Dziś pracownik jest panem

osoba zajmująca się RODO nie może się zajmować innymi sprawami. A musimy zatrudnić ludzi do każdej swojej spółki. I w tym przewagę mają Stany Zjednoczone i Chiny? – Oczywiście, bo tam RODO nie ma! Jaka była idea RODO? Po co UE to wprowadziła? Po to, aby Amerykanie: Amazon, Google, Microsoft, Apple

#15Yearchallange, czyli jak Facebook zmienił świat

;wynosiła 41,33 dol. za akcję. Kurs firmy zaczął rosnąć i rozbudził w inwestorach gorączkę inwestycji w cyfrowe korporacje. FAANG, jak od pierwszych liter nazywa się grupę największych spółek technologicznych (Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google) notowanych na amerykańskiej

Jaki będzie świat technologii A.D. 2017?

Apple’a, który wpadł w rutynę. Nadal będzie gwarantował dobre wyniki finansowe, ale Apple traci opinię innowatora. Monika Lech, dyrektor wydawnicza Wyborcza.pl Jesteśmy w takim momencie, gdy sztuczna inteligencja dysponująca potężnym aparatem obliczeniowym może wziąć na siebie kwestię kreowania

Dzień, w którym umarła neutralność sieci. Trump wprowadza internet dwóch prędkości

;. Pod tymi słowami podpisało się 800 firm. 12 lipca został ogłoszony dniem walki o neutralność sieci w Stanach Zjednoczonych, a w kampanię zaangażowało się ok. 80 tys. firm i serwisów internetowych, w tym m.in. Google, Facebook, Amazon, Reddit, AirBnB, Twitter, Snapchat, Kickstarter, a także PornHub

Chmura zrewolucjonizuje świat Dlaczego więc jej nie ufamy

Bo rynek domen jest już bardzo stabilny, co jednak nie znaczy jednak że nudny. Bo choć przeważa opinia, że dzisiaj wybór domeny nie wpływa na pozycjonowanie, eksperci podkreślają, że znaczy, to, że domena nie jest ważna w ogóle. - Domena, która odpowiednio, jednoznacznie

Tygodniowy przegląd informacji ISBtech z sektora TMT

ostatnich dwóch lat wziął kredyt lub pożyczkę ? to wyniki badania zwyczajów finansowych Polaków przeprowadzonego na zlecenie Profi Credit przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia. Dodatkowe środki przeznaczamy zdecydowanie najczęściej na zakup sprzętu RTV/AGD (39%). Źródło: spółka

Zolkiewicz Inwestycji w Wartość FIZ: Wyceny na GPW są atrakcyjne długoterminowo

swojej wielkości nie są narażone bezpośrednio na podwyżki ceł. Przykładem może być Alibaba, który większość swoich przychodów generuje w Azji. Warto też pamiętać, że mimo potocznej opinii o tym, że chińskie spółki kopiują amerykańskie modele biznesowe - nie jest to prawda. Większość firm nowej gospodarki

Zostało ci pięć sekund. Jak się pracuje w magazynach Amazona

, wytrzymuję 14 godzin takiej pracy. "Be happy"? Nie mogę. Zasięgam opinii. Prospect, choć znany ze złego traktowania kierowców, nie jest wyjątkiem. Amazon płaci firmie kurierskiej za dostarczoną paczkę, a chciwe firmy podkręcają normy, nie podnosząc dniówki. Inne agencje

MCI Capital rozważa ogłoszenie 'mikro wezwania', czeka na opinię prawną

przeprowadzenie skupu w formule 'mikro wezwania', na ok. 10 mln zł, co przy aktualnym kursie oznacza, że jego przedmiotem byłoby ok. 1 mln sztuk akcji" - powiedziała Ogryczak na spotkaniu z dziennikarzami. "Czekamy jeszcze na wiążące opinie prawne" - dodała członek

Przegląd prasy

i dostęp do instrumentów finansowych grupy PFR Gazeta Wyborcza --Amazon poszukuje pracowników do centrów logistyki w Polsce ISBnews --Altus TFI przejął zarządzanie funduszem Debt Profit NSFIZ

KPMG, ZBP: Firmy technologiczne największą konkurencją banków w ciągu 3 lat

będą inne banki, jednak w perspektywie 3 lat banki najbardziej obawiają się konkurencji ze strony firm technologicznych (32%) i tzw. GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) - 53%. Równocześnie ponad 60% ankietowanych konsumentów w Polsce wskazuje, że pomimo wejścia w życie nowych regulacji, nie przekaże

Allegro ma 20 lat. Pokonało eBaya. Czy poradzi sobie z Chińczykami?

mogło dojść do niedozwolonych działań. Postawiliśmy spółce zarzuty nadużywania pozycji dominującej - mówił we wtorek prezes UOKiK Marek Niechciał.  Allegro grozi kara w wysokości do 10 proc. rocznych obrotów.  Firma nie zgadza się z opinią UOKIK. - Oficjalny sklep Allegro, który jest

Tygodniowy przegląd informacji ISBtech z sektora TMT

PSD2 przyszłością branży fintech jest interoperacyjność, ocenił w rozmowie z ISBnews dyrektor BostonConsulting Group (BCG) Łukasz Rey. Zagrożeniem dla sektora bankowego w przyszłości nie są fintechy, ale grupa GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple). Według niego, polskie instytucje są innowacyjne i

EKF: Nadmierne obciążenia banków hamują ekspansję zagraniczną, rozwój gospodarki

sposób będziemy wychodzić z fazy spowolnienia wzrostu gospodarczego - kiedykolwiek ono nastąpi, podkreślił. Prezes Santander Bank Polska Michał Gajewski podziela opinię o nadmiernych obciążeniach sektora bankowego. Wskazał, że efektywna stopa podatkowa grupy Santander w Polsce

Sprzedaż Windows 8 daleka od oczekiwań

dziennikarzem z New York Times. Opinię Fromonta potwierdzają twarde dane. Według firmy badawczej NPD sklepy w USA sprzedały w okresie od końca października, kiedy nowy Windows trafił do sprzedaży, do pierwszego tygodnia grudnia 13 procent mniej komputerów PC niż w analogicznym okresie

Protest przed lokalem McDonald's. "Tania siła robocza mówi dość!"

. Nie mamy żadnych perspektyw, trudno nam przeżyć od dziesiątego do dziesiątego - dodawał jeden z członków Inicjatywy Pracowniczej w firmie Amazon. My, prekariat Podczas protestu była też mowa o trudnej sytuacji finansowej innych grup zawodowych, w

Globalni producenci chcą rosnąć na zdrowej żywności. Kupują całe półki i sklepy

kieszeni Amazon sprzeda ekomleko Jedną z większych transakcji przeprowadził Danone, który za 10,4 mld dol. przejął WhiteWaveFoods, właściciela organicznych, roślinnych odpowiedników nabiału (w Polsce znane m.in. mleko i jogurt pod marką Alpro należącą do tego producenta). Jak podał portal Wiadomości

Poczta Polska podwyższa pensje i przejada przychody z przetargu z resortem Zbigniewa Ziobry. Płaca minimalna na poczcie: 2500 zł

sprzedać. Branża zaś czeka, kto będzie stroną transakcji. Koszmarem Poczty będzie sprzedaż InPostu coraz silniej obecnemu w Polsce amerykańskiemu Amazonowi, który ma najnowocześniejszą na świecie infrastrukturę logistyczną. Amazon zainwestował już w swoje centra logistyczne w Polsce ponad 3 mld zł. W

"Wielka koalicja" w Parlamencie Europejskim broni Junckera przed wotum nieufności

jako premier nie uczestniczył w zawieraniu ugód podatkowych. Jednak dziennik "Wall Street Journal" wypomniał mu potem przemówienie z 2003 r., w którym chwalił się luksemburskim posłom, że pomógł sprowadzić Amazon i AOL do Wielkiego Księstwa. Autorami wniosku o wotum

Tygodniowy przegląd informacji ISBtech z sektora TMT

on, że nowa data jest ostateczna. Pierwsze opinie mediów grających w Cyberpunka pojawią się za tydzień. CD Projekt podjął decyzję o przesunięciu ustalonej wcześniej daty premiery gry "Cyberpunk 2077" na 19 listopada 2020 roku, podała spółka. Źródło: ISBnews

E-klient, nasz pan. 42 proc. firm sprzedaje w internecie

Kreczmar, dyrektor ds. transformacji cyfrowej w PwC. Internet opiniami stoi Jako konsumenci w sieci mamy mnóstwo możliwości weryfikacji danego produktu. Przed dokonaniem transakcji warto z nich skorzystać. Najbardziej przydatnym i najpopularniejszym narzędziem są porównywarki cenowe. Dzięki nim w

Kryzys z innej bajki. Następne załamanie gospodarcze będzie "do niczego niepodobne"

przykładu tylko jeden procent fortuny Jeffa Bezosa, właściciela sklepu internetowego Amazon, jest równy rocznym wydatkom na ochronę zdrowia w Etiopii. – O tym, że nierówności to bomba z opóźnionym zapłonem od lat mówi np. Christine Lagarde, szefowa Międzynarodowego Funduszu Walutowego. Miliarder Nick

Mól książkowy i ludzie ekranu

;frontowymi drzwiami". Większość ludzi zachęci do ściągnięcia tytułu ciekawy cytat znaleziony w sieci lub opinia innego czytelnika o podobnym guście. Wydawcy będą starali się tak kształtować książki, by w wyszukiwarkach internetowych lądowały na wysokich miejscach - przewiduje z kolei "The Wall

Tygodniowy przegląd informacji ISBtech z sektora TMT

. Social media umożliwiają dotarcie w czasie rzeczywistym i w atrakcyjny dla odbiorcy sposób do ogromnej liczby potencjalnych i obecnych klientów. W opinii specjalistów zajmujących się komunikacją z klientami, media społecznościowe pozwalają obsłużyć od 4 do 8 razy więcej interakcji w porównaniu do

W call center w Łodzi i Trójmieście zarobki wyższe niż w Poznaniu. Atrakcyjność dla inwestorów: wysoka

Trójmieście i w Łodzi więcej jest z obsługą po polsku. Inne najpopularniejsze języki w Poznaniu to niemiecki, francuski, włoski i hiszpański. Najczęściej inwestują u nas firmy z USA. Niedawno zrobił tak Amazon, który pod Poznaniem buduje duże centrum logistyczne. Z kolei centra usług biznesowych mają u nas

Więzienie za LuxLeaks. Ale... nie dla oszustów

imię interesu publicznego, są karani. - Bez nich PE nie dowiedziałby się, jaka jest skala nadużyć. A opinia publiczna nie dowiedziałaby się, jak to się dzieje, że unijnemu budżetowi ucieka co roku 70 mld euro podatków - mówiła ekspertka IGO. Straty polskiego budżetu na CIT oceniane są nawet na grubo

Jak firmy kupują przychylne recenzje w internecie?

; Amazon usunął opinie nabywców futerału, a sam przedmiot określił jako niedostępny. Przedstawiciele polskiej branży public relations przyznają, że tego typu rzeczy dzieją się też w Polsce. Rafał Szymczak, prezes Związku Firm Public Relations, podkreśla jednak, że gdyby fałszywe

Skutki zakazu handlu w niedziele? Mniej kasy na tacy, więcej ludzi przed telewizorem, zamykane galerie. I tyle wiemy. Ale crash test już za pięć miesięcy

Właściciele centrów handlowych pytani oficjalnie, jakie skutki ma dla nich zakaz handlu w niedziele, robią dobra minę do złej gry i na razie każą czekać. Pytani prywatnie zwracają uwagę na wypowiedzi polskiego przedsiębiorcy Rafała Sonika, znanego opinii publicznej głównie ze startów na

Jak najlepiej motywować pracowników linii Ryanair? Według prezesa O'Leary'ego - strachem. Przecież ludzie to największy koszt

Podobnie jak Jeff Bezos, szef amerykańskiego giganta logistycznego Amazon, Michael O’Leary* kocha algorytmy: mierzy i monitoruje każdy ruch swoich pracowników i pracownic. Obsesyjnie poszukuje oszczędności na każdym etapie świadczenia usług i wykonywania pracy. Cierpią na tym pracownicy

Tygodniowy przegląd informacji ISBtech z sektora TMT

? mówi Paweł Pustelnik, dyrektor zarządzający Future Processing. "Pierwsze miejsce zdobyte w tegorocznym rankingu Clutch cieszy nas przede wszystkim dlatego, że zostało przyznane na podstawie aż 35 pozytywnych opinii, udzielonych analitykom serwisu przez naszych klientów. Rola rekomendacji zawsze

Lusztyn z Pekao: Koszty ryzyka i odpisy w sektorze wzrosną 2-3 krotnie w 2021 r.

długim doświadczeniu w Banku Pekao i Grupie Banku Pekao - właśnie zamykam 20-letni okres pracy w tej instytucji - jestem głęboko przekonany, że pozostawiam bank świetnie przygotowany na trudności nadchodzącego kryzysu. W mojej opinii, Pekao jest jedną z najlepiej przygotowanych instytucji na polskim

Tygodniowy przegląd informacji ISBtech z sektora TMT

Komunikacji Elektronicznej (UKE). Źródło: ISBnews Media : Brak wydarzeń kulturalnych z powodu pandemii odczuwa 59% Polaków, 2/3 badanych deklaruje, że pójdzie do kina, jak już będzie taka możliwość, a połowa chętnie wybierze się na koncert, wynika z raportu ARC Rynek i Opinia "

Volkswagen w Poznaniu będzie projektować elementy Caddy i Craftera

centrów logistycznych firmy Amazon. - Od kilku lat obserwujemy rozwój sektora badań i rozwoju w Polsce. Liczba centrów badawczo-rozwojowych o strategicznym znaczeniu dla międzynarodowych koncernów rośnie. Wpływ na to ma kilka czynników: konkurencyjna gospodarka oparta na wiedzy

Tygodniowy przegląd informacji ISBtech z sektora TMT

ograniczaniu kosztów pracy. Wprowadzenie na polski rynek naszego produktu, sprawdzonego w podobnych warunkach i skrojonego pod środkowoeuropejskie potrzeby, w naszej opinii będzie impulsem dla całej branży do zaufania nowoczesnym rozwiązaniom, które przynoszą wymierne korzyści finansowe. Liderzy opinii zdają

Tygodniowy przegląd informacji ISBtech z sektora TMT

Polaków robi e-zakupy minimum raz w miesiącu (30% badanych), a 46% deklaruje chęć tego typu zakupów częściej przy niższych cenach produktów niż w sklepach stacjonarnych, wynika z drugiego raportu wchodzącego w skład cyklu badań opinii publicznej w projekcie Polski Monitor Opinii ? wspólnej inicjatywy

Tygodniowy przegląd informacji ISBtech z sektora TMT

między wersjami tekstów. Źródło: ISBnews Telekomunikacja : Wśród Polaków w wieku ponad 15 lat 92,9% korzystało z telefonu komórkowego, a 70,5% z internetu w 2019 r., wynika z "Badania opinii publicznej w zakresie funkcjonowania rynku usług telekomunikacyjnych oraz

Poznań: Miasto fachowców

fachowców - mówi Marcin Przyłębski, dyrektor Biura Obsługi Inwestorów. Opinię Bedekiera i Przyłębskiego potwierdzają ostatnie inwestycje. Swoją fabrykę we Wronkach niedawno rozbudował Samsung. Warte ponad 3 mld zł hale pod Wrześnią stawia Volkswagen. W podpoznańskich Sadach swój

Ile można zarobić na biurach i magazynach w Polsce? Analitycy odpowiadają

Dodajmy, że o opinię w tej sprawie EY (dawniej Ernst & Young) zwrócił się do przedstawicieli przeszło 500 firm inwestujących w nieruchomości w 15 krajach na naszym kontynencie. Co trzeci badany ocenił, że nasz kraj jest bardzo atrakcyjny. Wprawdzie niemal połowę tego typu

W sieci jesteś na sprzedaż

bronić m.in. internautów przed utratą prywatności. Na korytarzach Komisji Europejskiej i europarlamentu koczują lobbyści. Wielkie koncerny internetowe - Google, Amazon, Facebook, Yahoo, portale aukcyjne, operatorzy krajowi, bankowość, ubezpieczenia, marketing bezpośredni - ślą opinie, ekspertyzy

Tygodniowy przegląd wiadomości ISBnews z sektora TMT

, wynika z kolejnej edycji ćwiczenia "Cyber-EXE Polska". Źródło: ISBnews Cloud computing : Co druga mała i średnia firma w Polsce korzysta z co najmniej jednego rozwiązania chmurowego, wynika z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia na zlecenie Onex Group

Bridgestone zatrudnia, ale... "nowi po kilku dniach rezygnują". Dlaczego?

zgłaszali wszelkie uwagi czy problemy. Przełożeni wszystkich szczebli są dostępni i gotowi wysłuchać osoby pracujące w Bridgestone Poznań - dodaje Nowaczyk. Mimo wielu niepochlebnych opinii w ciągu ostatniego roku do poznańskiego oddziału Państwowej Inspekcji Pracy wpłynęła z

Tygodniowy przegląd wiadomości ISBnews z sektora TMT

Nowohoński, członek zarządu Orange Polska ds. finansów, cytowany w komunikacie. W jego opinii Arteria jest bardzo dobrym inwestorem, dzięki któremu Contact Center ma szanse rozwinąć swój potencjał. "Contact Center wniesie do grupy specjalistyczną

Amerykański sen we Wrocławiu. Coraz więcej firm zza oceanu

dużej mierze Polacy. Najpierw szefem jest obcokrajowiec, ale kiedy już wprowadzi procedury, na stanowiskach pojawiają się Polacy. Tak jest w większości dużych firm, które tu inwestują. Amazon przez lata rozwoju w Niemczech czy Anglii zatrudniał coraz więcej Polaków, który wyrobili sobie dobrą opinię i